Димитър Стоянов: Всеки, който разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде възприеман насериозно(ВИДЕО)

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Министърът на отбраната на България коментира войната в Украйна

„В последното изказване на Путин има три важни момента. Единият беше обявяването на частичната мобилизация. Вторият – референдумите, а третият – заплахата за използване на ядрено оръжие”. Това каза министърът на отбраната на България Димитър Стоянов в предаването „На фокус с Лора Крумова” по NOVA.

„При вкарване на допълнителни 300 000 военнослужещи, съотношението руска-украинска армия няма да бъде достатъчно Русия да развие една мащабна настъпателна операция. Когато стратегическите цели на една операция съвпадат със стратегическите цели на войната, няма значение как ще го наречем”, коментира още министърът.

„Днес чухме премиера, а преди това и външния министър на Генералната асамблея на ООН – и двамата заявиха, че България няма да признае референдумите. Това е логична стъпка и мисля, че като член на ЕС и НАТО, би трябвало да хармонизираме политиката си с тази, която водят останалите страни от тези два съюза. Всеки, който разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде възприеман насериозно. Дали блъфира, или не – ще видим. Според мен няма да бъде използвано ядрено оръжие в тази ситуация. Такова решение може да се вземе само от специална група с пълно единодушие”, каза още Стоянов.

„Към момента на територията на България се формира бойната група, която беше определена с решение на Министерския съвет още през май. Италия бе определена за рамкова държава, а България – за страна домакин. Допълнително ще бъдат привлечени Черна гора, Албания, САЩ и Гърция. Има различни сценарии. Най-малко вероятният е България да бъде въвлечена във въоръжен конфликт”, каза министърът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

/нова тв, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *