Продължават ремонтите на пътища в Югозападна България

ТОП НОВИНИ

Ремонтите по основните пътища в Югозападна България продължават. Изцяло обновен ще бъде пътят за Банско. Дейностите стартираха тази седмица и ще продължат до началото на зимния сезон, а до тогава движението ще бъде доста затруднено.

Продължава укрепването на двете свлачища около тунел „Железница“, заради които се бави пускането на АМ „Струма“. Укрепителните дейности ще продължат още 3-4 месеца, съобщиха от АПИ. Кога ще пътуваме по новата магистрала още не можем да кажем.

Преди месец на инспекция дойдоха управителят на АПИ, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството и съобщиха, че паралелно с укрепването на свлачищата, има възможност да пуснат 6 км от новопотроената магистрала, за да облекчат трафика. Това, обаче, няма да се случи. На междуведомствена комисия преди дни, експерти са решили, че е много по-безопасно, първо да се укрепят свлачищата и тогава да се пусне магистралата.

И докато укрепителните дейности тук продължават, а ремонтите по пътя за Банско тепърва започват, наши зрители питат защо вече месеци на ремонтирания път за Гърция няма пътна маркировка?

Международният път за Гърция е най-натовареният участък в Югозападна България. Ремонтиран е изцяло това лято и за първи път от години по трасето дупки и неравности няма. От месеци обаче няма и маркировка. И въпреки че през деня се пътува добре, ето как изглежда пътя, когато се стъмни.

С пътния експерт и автоинструктор Георги Бързаков екипът ни провери колко безопасно се пътува по въпросния път през нощта.

„Вижте как светят фаровете, и като нямаш маркировка? Ние сме като в черна дупка. Ето, тези т.нар. котешки очи никаква светлоотразителност нямат нито отдясно, нито отляво. В средата нямаме прекъсната линия или непрекъсната. Всъщност тук можем ли да изпреварим, си задаваме въпроса? Ето, срещу нас имаме вече знак, но преди това? И когато нямаме и маркировка на пътя, ето ви веднага препоставка за ПТП“, обясни Бързаков.

От Благоевград до Кулата са монтирани близо 4 км нови мантинели и те лесно се забелязват в тъмнината.

„Сега се появяват т. нар. „котешки очи“. Досега нямаше на нито едно място, явно това е нова мантинела и тука вече те се виждат. Отляво са бели, а отдясно – червени. Но, ето, вече и те изчезват“, коментира експертът.

При намалена видимост, шофирането по иначе добре ремонтирания път, ще бъде изпитание дори за опитни водачи, обобщава Бързаков.

От АПИ уточняват, че хоризонтална пътна маркировка ще бъде поставена до началото на зимния сезон. В Кресненското дефиле предстои да бъдат монтирани и няколко камери за следене на скоростта.

Тази седмица започна цялостен ремонт на пътя за Банско. Нов асфалт и подобрено отводняване, нови пътни знаци и маркировка ще бъдат поставени по 36-километровия участък от Симитли до курортния град. Опасните планински скатове ще бъдат обезопасени с нови мрежи./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *