Заместник-министър Николай Сиджимов награди институции и личности по повод тридесет години от създаване на Националния парк „Рила“

ТОП НОВИНИ

На тържествена церемония в Благоевград заместник-министърът на околната среда Николай Сиджимов, заедно с директора на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов, наградиха отличени институции и личности за партньорството им с националния парк. Наградите бяха връчени по време на отбелязването на 30-годишнината от създаване на парка. 

Сред наградените са Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Кюстендил и Самоков, представители на културни институции в Благоевград, с които паркът работи в популяризиране опазване на природните богатства, особено сред млади и подрастващи, училища, читалищни дейци, университетски преподаватели. 

На тържествената церемония Николай Сиджимов прочете поздравителен адрес от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и отбеляза, че постигнатото от парковите служители е благодарение на достойните им усилия, полагани въпреки трудностите.  Сиджимов връчи плакет, който носи символа на Рила планина, на директора на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов за усилията по опазване богатствата на българската природа в националния парк. 

В словото си директорът на парка отбеляза, че планината е била винаги част от историята на българина, но определи годините след 1989-та като „тъмен период“, в който е засилено бракониерството, а популацията на групи животни е сведена до минимум. След създаване на дирекцията започва сформиране на екип от паркова охрана и експерти, които започват да работят усилено за опазване на природата в парка.

Андонов отбеляза, че в продължение на години служителите на дирекцията и парковата охрана, съвместно с местните общности, работата с ученици и разяснителните кампании, са довели до резултатите, които има днес. Сред тях са разработени методики за мониторинг на биоразнообразието, снабдяване с техника за охрана, фотокапани и дронове. „Днес ние разполагаме с най-съвременни методи за мониторинг, за анализ, учехме се да разработваме проекти, научихме се да изпълняваме проекти и да постигаме добри резултати“, допълни Красимир Андонов. 

На тържествената церемония по отбелязване на годишнината директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ благодари на пожарникарите, с чието съдействие са гасени редица пожари, на институциите и на личностите, които популяризират дейността на парка, възпитават деца и младеж в уважение и любов към природата./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *