Цените на петрола скочиха с повече от 2%

България ПОЛИТИКА СВЯТ

Заради ескалация на войната в Украйна се породиха опасения за ограничаване на доставките на петрол и газ

Петролът поскъпна с повече от 2%, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Поради тази ескалация на войната в Украйна се породиха опасения за ограничаване на доставките на петрол и газ, предаде БГНЕС.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

Фючърсите на суровия петрол тип „Брент“ поскъпнаха с 2,28 долара, или 2,5%, до 92,90 долара за барел към 10:07 ч. българско време. Вчера те поевтиняха с 1,38 долара.

Американският суров петрол „West Texas Intermediate“ (WTI) се търгува за 86,16 долара за барел, което представлява ръст от 2,22 долара, или 2,6%.

Сърбия няма да може да внася руски петрол от 1 ноември заради евросанкциите

Ескалацията на войната ще доведе до увеличаване на несигурността по отношение на руските енергийни доставки, каза Уорън Патерсън, който е ръководител на отдела за изследване на суровините в „ING“.

„Този ход може евентуално да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкциите от страна на Запада“, каза той.

Петролът поскъпна и достигна многогодишен връх през март, след като избухна войната в Украйна.

Междувременно Съединените щати заявиха, че не очакват пробив за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. на Общото събрание на ООН тази седмица. Тази позиция намалява перспективите за връщане на иранските барели на международния пазар.

Песков: Много други региони биха купували руски газ вместо Европа

Групата на производителите ОПЕК+ понастоящем изостава с рекордните 3,58 млн. барела дневно от производствените си цели. Това е около 3,5% от световното търсене.

Тази седмица инвеститорите се подготвят за поредното агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ. Тази мярка може да доведе до рецесия и рязко намаляване на търсенето на горива.

Запасите от суров петрол и горива в САЩ са се увеличили с около 1 млн. барела за седмицата, съобщават източници на Ройтерс

Ръководителят на саудитския петролен гигант „Aramco“ (2222.SE) предупреди, че свободният капацитет за производство на петрол в света може да бъде бързо изразходван, когато световната икономика се възстанови./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *