Педиатри от Пиринско: Летни вируси още циркулират сред децата, предизвикват повръщане, разстройство и повишена температура

ТОП НОВИНИ

Летните вируси все още циркулират и заразяват децата, предупредиха педиатри. „Най-потърпевши са децата от 3 до 7 години, които идват с оплаквания за повръщане и по-рядко кашлица. Това е симптоматика, характерна за летен вирус, който заразява, макар и с такъв интензитет. Имаме хоспитализирани деца в детско отделение, но болестта преминава бързо.

Тепърва очакваме повишена заболеваемост, след като се напълнят детските градини и училищата“, коментира детската лекарка от Гоце Делчев д-р Емилия Поюклиева.
“Бум на разпространение на вируса за момента няма”, заяви завеждащият педиатрично отделение в МБАЛ – Разлог д-р Соня Лилова. „Имахме преди няколко дни две-три деца, но тези случаи са по-скоро епизодични“.


В детско отделение на МБАЛ – Благоевград ситуацията също е спокойна. „Хоспитализирани са 4-5 деца, което е нормално за сезона“, каза зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.
„Децата, които идват на преглед в момента, се оплакват от повръщане, разстройство, повишена температура. Дишането им е спокойно, чисто. Определено това е летен вирус, като лечението протича без антибиотици, а симптоматично – с витамин С, панадол, ентерол“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.


Повръщане, разстройство, температура – в комбинация или само някое от тях – са признаците на летния вирус, който се разпространява бързо при струпване на много хора, като особено податливи са децата. Те бързо се обезводняват, трудно приемат лекарства, отказват течности, когато им е лошо.

При дехидратация детето е отпуснато, забелязва се суха кожа и лигавици, намалено количество урина, ацетонов дъх от устата. При тези оплаквания, особено ако детето е много малко, трябва да постъпи в болница, където се хидратира венозно чрез системи, препоръчват педиатрите./струма. бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *