Над 57 000 първокласници в страната тръгват на училище

ТОП НОВИНИ

На 57 000 първокласници ще тръгнат на училище на 15 септември. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тя са 18 училища от 9 области на страната.

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес.

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците.

В 10.00 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната 2022/2023 година в 43-о ОУ „Христо Смирненски“ в София. Построена в началото на XX век, сградата на училището тази година навършва 115 години. Президентът ще приветства учениците, учителите и родителите, които ще присъстват на празничното събитие в двора на учебното заведение. Сред гостите ще бъдат и представители на местната администрация, образователни и културни институции, общественици и културни дейци, свързани с 43-о ОУ „Христо Смирненски“.

Министър-председателят Гълъб Донев ще открие в 9,30 ч утре, 15 септември, новата учебна година в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, чийто възпитаник е бил. Премиерът ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства на откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София (10:00 ч.), а в 13,30 часа ще посети ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово.

Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9,30 ч.. STEM център и новата учебна година в езиковата гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града (11 часа).

Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина, от 10,30 ч.

Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие учебната година в ЕГ „Васил Карагьозов“ в Ямбол в 9,00 часа,/бгнес, сн: архив бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *