(НА ЖИВО) Речта на Урсула фон дер Лайен: С необходимата солидарност Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА СВЯТ

По думите ѝ днес смелостта има име и това име е Украйна.

С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. С тези думи започна речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това не е само война на руснаците срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, война за нашата икономика и ценности. Война за нашето бъдеще“, заяви тя.

„Издигнахме Европа отново. Времето пред нас няма да е лесно. Нека да бъдем много ясни – много неща са поставени на карта не само за Украйна, но и за целия свят. Поставени сме пред изпитание от страна на онези, които искат да ни видят разделени“, каза още Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ днес смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има и лице и това е лицето на украинските мъже и жени, които се изправиха пред руската агресия.

Урсула фон дер Лайен си спомни първите седмици след агресия, когато първата дама на Украйна – Олена Зеленска, събра родители на украински деца, убити от агресора.

„Стотици семейства, за които войната никога няма да свърши и за които животът никога няма да бъде същият. Видяхме първата дама, която се изправи пред една тиха тълпа от съкрушени майки и бащи и пуска балони в небето – по един за всяко загинало дете. Невинните жертви на тази война ще живеят в нашите спомени“, каза Фон дер Лайен.

Тя се обърна към Олена Зеленска, която също е в Европейския парламент, с думите: „Скъпа Олена Зеленска, беше необходима изключителна сила, за да се устои на жестокостта на Путин. Вие намерихте този кураж, появи се нация от герои. Днес украинците са силни, защото цялата държава се бореше улица по улица, дом по дом. Украйна е силна, защото хора като вашия съпруг – президентът Зеленски, се изправиха, поведоха съпротивата заедно с Вас и Вашите деца. Вие дадохте кураж на цялата нация.“

/БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *