Съкращават срока за отчуждаване на зелени площи от 15 г. на 5 г.

ТОП НОВИНИ

Пречиствателни станции вместо септични ями, но не и за къщи с до 3 жилища и вили

Строежите на „Хемус“ стават търпими

С промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани за обществено обсъждане на сайта на регионалното министерство, се съкращава срокът за отчуждаване на имоти, предвидени за озеленени площи от 15 години на пет години. За начален срок на започване на отчуждителните производства ще се приема момента на влизане в сила на съответния подробен устройствен план.

„С изтичане на законовия срок собствениците на засегнатите имоти следва да придобият пълните права да изменят плана, при спазване на устройствените правила. По тази причина са предвидени промени в основанията за изменение на подробните устройствени планове в специалната хипотеза на изтекъл срок за отчуждаване“, се казва в мотивите към Закона.

Освен това с промените ще се задължат всички жилищни сгради с над три отделни жилища в тях да изграждат собствени пречиствателни станции или да се вържат към частни такива, в случай че са изградени на територии, на които няма изградена обществена канализация, която да ползват. Септичните ями ще могат да се ползват само от вили и къщи с до три жилища в тях, гласят новите текстове на ЗУТ.

За изграждане на временни връзки към електричеството и други мрежи по време на строителството на обекти вече ще се изисква строително разрешение, за да се избегнат инциденти, пише още в промените към закона.

Освен това с промените строежите на магистрала „Хемус“, извършвани по ин хаус поръчки ще могат да бъдат обявени за търпими./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *