В Ню Йорк обявиха извънредно положение заради полиомиелит

СВЯТ

Опасният вирус беше открит в отпадни води в щата

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хокъл каза, че щатът увеличава усилията си за борба с полиомиелита, след като вирусът, причиняващ опасното за живота заболяване, беше открит в отпадни води в още един окръг на Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. 

Хокъл обяви извънредно положение във връзка с полиомиелита, което позволява на медицинските работници от службите за спешна помощ, акушерките и фармацевтите да извършват ваксинация срещу заболяването, а лекарите да издават постоянни разпоредби за ваксината. Данните за имунизациите ще бъдат използвани, за да се насочат ваксинационните усилия там, където са най-необходими. 

САЩ с първи смъртен случай на заразен с маймунска едра шарка

Здравните власти започнаха да проверяват за следи от полиовируса в отпадните води, след като през юли в окръг Рокланд беше открит първия случай на детски паралич в САЩ от почти 10 години.  Най-новото наличие на вируса в отпадни води в щата е било установено след изследване на проба, взета миналия месец в окръг Насау. 

Според здравни служители пробата е генетично свързана със случая на полиомиелит в Рокланд и предоставя още доказателства за разрастване на разпространението на вируса в региона, след като неговото наличие беше установено в отпадни води в град Ню Йорк, а също в окръзите Ориндж и Съливан. 

Експерти предупреждават за риск от епидемични взривове заради бежанската вълна (ОБЗОР)

Здравните власти заявиха, че всички неваксинирани жители на Ню Йорк би трябвало да се ваксинират веднага. Те също така призоваха за подсилващи дози за определени хора като здравните работници в засегнатите райони, лекуващи пациенти, които може да имат полиомиелит. 

Нивото на ваксинация срещу детски паралич в щата е 79 процента, но в окръзите Рокланд, Ориндж и Съливан равнището е било по-ниско. 

/нова тв, сн: iStockphoto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *