Турция ще продължи подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обяви турското президентство

БАЛАКАНИТЕ ПОЛИТИКА СВЯТ

Турция ще продължи подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обяви турското президентство в декларация, разпространена след заседанието за сигурността, което се състоя днес в турското президентство, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Заседанието, свикано за обсъждане на руската военна операция в Украйна, продължи час и 45 минути. То беше председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, а в него участваха още вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на отбраната Хулуси Акар, вътрешният министър Сюлейман Сойлу, началникът на Генералния щаб ген. Яшар Гюлер, ръководителят на разузнавателната организация МИТ Хакан Фидан и други отговорни представители. Външният министър Мевлют Чавушоглу не присъства заради посещението си в Казахстан.

В изявлението след срещата, разпространено от Дирекцията по комуникациите на президентството, се посочва, че руската атака унищожава Минските споразумения и нарушава международното право.

Турция ще продължи подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обяви президентството на страната.

Турското министерство на външните работи също оповести декларация днес, в която обявява, че смята за недопустима военната операция на Русия в Украйна.

Освен че унищожава Минските споразумения, „това нападение представлява тежко нарушаване на международното право и сериозна заплаха за сигурността на нашия регион и света“, посочва в декларацията си министерството.

Смятаме за недопустима военната операция, започната от въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна и я отхвърляме, допълва ведомството.

Турция, която вярва в необходимостта от зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите, е против промяната на граници чрез оръжие. Призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати тези несправедливи и незаконни действия, пише още в оповестения от турското МВнР текст./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *