Зеленски: Русия подготвя решителен удар в енергийната война срещу Европа

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Според него целта е европейските държави да бъдат отслабени и сплашени

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова за по-голямо единство в Европа, предаде ДПА.

„Тези дни Русия се опитва да засили енергийния натиск върху Европа още повече. Подаването на газ през „Северен поток-1” е напълно преустановено”, каза той по време на редовното си вечерно видео обръщение.

„Русия се опитва да разруши нормалния живот на всеки един европеец във всички страни на континента”, допълни Зеленски.

Според него целта е европейските държави да бъдат отслабени и сплашени. „Освен танкове и ракети, Москва използва и газа като оръжие. Тази зима Русия подготвя „решителен удар” в енергийния сектор”, предупреди украинският президент и посочи, че само по-силното единство може да помогне в битката срещу това. 

Той допълни, че европейците трябва да постигнат по-добра координация на контрамерките си и да си оказват повече помощ. Освен това, според украинския държавен глава трябва да се засили и натискът срещу Русия, за да се ограничат печалбите ѝ от продажби на петрол и газ. 

Зеленски коментира и вчерашен инцидент в украинския град Чернигов, при който четири деца и един възрастен бяха ранени при изстрел с гранатомет, произведен от 10-годишно момче по време на изложение на оръжия пред историческия музей в града. 

Според информация, публикувана на сайта на главната прокуратура на Украйна, пострадалите деца са на възраст между две и дванадесет години. В снощното си изявление Зеленски нарече инцидента „неприемлив” и обеща, че виновниците ще бъдат наказани./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *