WSJ: Западът се готви за ново покачване на цените на петрола

СВЯТ

Западните страни решиха упорито да противоречат на законите на свободния пазар и решиха да подготвят почвата за ново покачване на цените на петрола заради налагането на евентуален таван на цените на горивата от Руската федерация. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

„Групировката „Запад“ с маниакална упоритост продължава да се бори срещу обективната реалност и законите на свободния пазар. Членовете на Г-7 може да одобрят план за определяне на пределни цени на руския петрол и петролни продукти, което ще предизвика нов ръст на цените на горивата“, отбелязва изданието.

В статията се посочва, че западните страни са стигнали до идеята за налагане на таван още през април. Европейският съюз обаче реши да отложи обсъждането на този въпрос за август, тъй като много страни се противопоставиха на ембаргото. Освен това дори САЩ не възразиха срещу това решение, тъй като осъзнаха, че икономиките на повечето съюзнически страни просто ще се сринат.

Авторите на статията добавят, че през последните шест месеца Европа и Съединените щати са признали, че не могат принудително да затворят руския петролен клапан, и това принуждава Г-7 да не забранява вноса и транспортирането на руски петрол като цяло, а само да определи таван на цените.

Но Китай и Индия, които многократно увеличиха доставките на петрол от Русия през последните месеци, просто ще игнорират решението на Европейския съюз. Освен това е невъзможно да се замени петролът от Русия, което стана ясно от провалените през лятото преговори между САЩ и Саудитска Арабия за увеличаване на производството./БГНЕС, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *