32-годишен мъж стана донор на бъбреци и спаси два човешки живота

България

Мъж на 32 години, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив, стана донор на бъбреци и спаси два човешки живота. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Александровска“.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност в Александровска болница, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шест поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е на 55 години от Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 г., а жената е на 29 години от Пловдивския регион, на хемодиализно лечение от 2018 г.

Началникът на Клиниката по урология в болницата проф. Марин Георгиев заяви, че трансплантациите са били затруднени, продължили са по-дълго от очакваното, с намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична особеност – единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *