Над 300 нови студенти от 32 държави посреща Американският университет в България

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Тази година Американският университет в България (АУБ) ще посрещне рекорден брой нови студенти за последните десет години. Първокурсниците, които пристигат за седмицата за ориентация, са 263, а към тях ще се присъединят и 45 студенти по програми за обмен.

Седмицата за ориентация на новите студенти започна днес, по време на която талантливите младежи, идващи от 32 страни, получават възможност да се запознаят подробно с живота на кампуса и да се потопят в духа на сплотената общност на АУБ.

В предизвикателните времена, в които живеем, в условията на пандемия и война, е много важно да даваме сигурност и спокойствие на нашите студенти, за да могат те от своя страна да се концентрират върху най-важното за тях в момента, а именно тяхното собствено образование и развитие.

Ето защо съм особено щастлив от факта, че тази година успяхме да осигурим финансова подкрепа за над 90% от новите ни студенти, като обща сума на финансовата подкрепа за нашите студенти през изминалата година възлиза на 5,4 млн. щ. д.,“ сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Първокурсниците в АУБ тази година отново могат да се похвалят с впечатляващи лични истории и постижения. Сред първокурсниците са: председателят на Националните съвети на децата към Държавната агенция за закрила на детето и съосновател на младежката онлайн медия „Гласът на Ботевград“, капитанът на националния научен отбор в Международния турнир за млади естествоизпитатели, лауреати от литературни, научни и художествени конкурси и математически олимпиади.

Част от проектите, по които са работили новите студенти, са свързани с разработването на софтуер за сензорна система за мониторинг на качеството на въздуха; създаването на общност, която се стреми да осигури възможност и пространство за ученици, където те да се присъединят към извънучилищни клубове или да създадат свои собствени такива; проекти за промяна в патриархалните нагласи, половите стереотипи и насилието над жени.

Сред първокурсниците има и много спортни шампиони – по плуване, баскетбол, бадмингтон. Към тях се присъединяват студенти, спечелили„Гражданския почетен медал“ на АУБ, който се връчва на заслужили гимназисти в 11-и и 12-и клас, демонстрирали изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в общността си или по света.

Академичната година за студентите на Американския университет в България започва на 7 септември 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *