Украйна заяви, че е пробила руската отбрана в няколко сектора край Херсон

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, твърдят украински представители.

Според руското министерство на отбраната, украинските атаки в Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна са били отблъснати.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър.

Президентът Володимир Зеленски отказа да коментира твърденията за голяма контраофанзива в южната част на страната.

 „Някой да иска да знае какви са плановете ни? Няма да чуете конкретни данни от някой наистина отговорен човек. Защото това е война.“

Руските окупационни власти в украинската Херсонска област съобщиха, че вчера в дома му е бил застрелян 33-годишният бивш украински депутат Алексей Ковальов, който след падането на Херсон под руски контрол  е бил назначен от руснаците за заместник-управител на областта.

Продължава работата по мерките за изграждане на доверие между Русия и Украйна, в това число и обмена на военнопленници, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на форум в Словения.

„Днес или утре, по-рано или по-късно, но тази война някой ден ще свърши. Не знаем колко дълго ще продължи, но трябва да извлечем поуките от нея“, изтъкна Чавушоглу./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *