Енергийният министър: България ще удвои доставките на газ през Гърция

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

На проведената среща с президента обсъдихме и постигнахме принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала в Александруполис. Това е част нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Това заяви пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов.

,,Желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертите на „Ишиниър“ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за средносрочно и дългосрочно сътрудничество“, каза още той.

По думите му увеличението и капацитетът няма да струват нищо на бюджета.

Нашето дялово участие в самия проект е едно, докато капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е нещо съвсем отделно, посочи Христов.

Енергийният министър уточни, че увеличението е двойно – от 500 млн. на 1 млрд. куб. метра газ.

Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

По темата с „Газпром“ Христов отбеляза, че до края на деня се чака отговор от руската компания.

Не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, за да изпратим нашите желания за някои модификации, вкл. разсрочване на доставките, така че физически да можем да ги получим, някои гаранции покрай плащането и евентуално да обсъдим цената, завърши министър Христов./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *