Александър Николов: Да откажеш седем танкера с газ в месеците с най-тежка консумация е странно

България ПОЛИТИКА

Дали ще имаме газ през зимата зависи от текущите действия. Това заяви бившият енергиен министър Александър Николов по БТВ.

„За съжаление, те поставят под риск това, което се случва от октомври. С офертата, която беше оставена на редовния кабинет и с количествата от дългосрочни договор с Азербайджан, и с наличните планирани количества в „Чирен“ беше обезпечено над 80% от общата консумация. Когато има 20% недостиг, той лесно може да се балансира с мерки за енергийна ефективност. Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка консумацията, октомври-април, е меко казано странно“, добави той.

Според Николов, предното ръководство на „Булгаргаз“ е стартирало разговори с конкретна компания за 20 танкера за много по-дълъг период. „Следващата оферта беше за 13 танкера и след това намалена на 7 танкера – точно защото се изследваше инфраструктурата и алтернативните трасета, по които могат да бъдат разтоварени“, поясни бившият енергиен министър.

По думите му, ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малко това е щяло да си личи по действията на служебното правителство.

„Когато имаш ангажираща оферта от едната страна и другата има право да я приеме. Дори да няма инфраструктурата при
положение, че в цяла Европа в момента газта е дефицитна стока заради поведението на един критичен доставчик. Найразумното нещо, което можеш да направиш е да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако  наистина неможеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш“, каза още Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *