Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен, СДВР му дължи обезщетение

ТОП НОВИНИ

Полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, решиха магистратите

Арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен, реши на втора инстанция Софийският административен съд. СДВР пък ще трябва да плати на Борисов обезщетение от 480 лв., пише Нова бг.

С решението се потвърждава първата присъда, според която през март експремиерът е бил задържан незаконно. Тогава МВР нахлу в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на Националната полиция за денонощие. Прокуратурата не откри данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинения.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов „не покрива стандарта за непроизволност и законност“, решиха магистратите. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова, припомня „24 часа“.

Решението на Софийския адми..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *