В село Логодаж ще се проведе най-вкусният фестивал, който ще ни припомни аромата на домашната лютеница

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

В очакване на Първия фестивал на лютеницата в село Логодаж.!Кулинарният празник ще се проведе на 27 август от 14.00 часа в двора на училището. Предвидена е и музикална програма с участието на групи, изпълняващи автентичен фолклор, която започва в 17.00 ч. Организатори на събитието са: Община Благоевград, Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“, кметство Логодаж, в партньорство с Народно читалище „Никола Вапцаров -1866“ – Благоевград.

Гостите на фестивала ще имат възможност да проследят подготовката и да участват в приготвянето на традиционната българска разядка. Освен лютеница ще бъдат демонстрирани процесите по приготвяне на хляб в подница, логодажка пърженица и други традиционни ястия.

Въпреки и с вкусни храни, които ще могат да бъдат опитани от гостите на фестивала, събитието няма за цел да постави акцент върху храната, а по-скоро върху културата на хранене и традициите. Във времето на fast foods и полуфабрикатите, този фестивал обръща погледа на хората към „бавната храна“, истинските продукти, начина, по който те се отглеждат, енергията, която се влага в приготвянето на храната.

В края на август, когато от всеки селски двор се носи аромат на печени чушки, с организирането на събитието ще се предостави възможност на всеки желаещ да участва в приготвянето на лютеница. Това ще напомни на по-възрастните за онзи чуден вкус на детство и безгрижие, а на децата ще даде едно ново усещане за домашно приготвена храна./ сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *