Илияна Йотова: Действията на служебния кабинет, които засягат енергийната сигурност на страната, са действия в правилната посока

България

Действията, които служебното правителство предприема за гарантиране на доставките на газ и на енергийната сигурност на страната, са безспорно стъпки в правилната посока. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на тържествените чествания по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея, състояли се днес пред Паметника на свободата на връх Шипка, предаде БТА.

По думите на Йотова освен провеждането на предстоящите избори, служебният кабинет има една много важна задача и тя е да върне стабилността и сигурността на българските граждани и да преведе българите през кризата по възможно най-лекия начин.

Илияна Йотова коментира вчерашното решение на Министерството на енергетиката относно и приемането на офертата за доставка на танкер с втечнен газ от Турция през октомври. Според нея това е решение, продиктувано от възможностите. „Предишният кабинет завеща една оферта, без да подготви инфраструктурата за нея и това, което в момента прави служебното правителство, е възможно най-малко пари да струва на българина повишаването на цените както на газта, така и на другите енергийни доставки“, посочи тя.

Илияна Йотова заяви, че вярва не само на министъра на енергетиката, но и на целия министерски съвет, че ще направят всичко възможно страната да премине възможно най-леко през предстоящите зимни месеци. Тя напомни, че кризата не се отнася само до България, а до цяла Европа и света.

Министър Христов за доставката на газ: Преговаряме танкер по танкер, цената е много висока

Йотова изрази мнение, че днешните лидери трябва да спазват принципите на бойците за Освобождението на страната ни. „Немалко тревожни са опитите да се прекроява българската история, опити да се преосмислят и да се местят паметници. За мен това не е вятър на промяната, а променен вятър. Ако действително искаме българската история да се помни и да се предава от поколение на поколение и от човек на човек, не трябва да позволяваме подобна гавра с българските герои“, заяви тя.

Вицепрезидентът пожела успех на служебното правителство и отбеляза, че президентската институция не бяга от отговорност. „Както знаете, президентът Радев умее да прави добри кабинети“, коментира още тя.

По думите на Йотова предизборната битка не е преставала през последните години. Тя пожела успех на формациите, които ще участват в предстоящите избори и изрази мнение, че липсва разговор с хората. На въпрос относно атаките на някои партии срещу президентската институция Илияна Йотова отговори, че това е „може би защото нямат какво друго да кажат на българските граждани“. /Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *