България и още 32 държави ще отговарят пред съда в Страсбург за слабите си екополитики

България

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще гледа с приоритет делото по жалба срещу правителствата на 33 държави, сред които и България, заради недостатъчните им усилия за намаляване на емисиите на парниковите газове.

Изслушването по процеса, воден от шестима млади активисти от Португалия, ще бъде през есента пред състоящата се от 17 съдии Голяма камара на съда. Акцията на младежите започна преди пет години – през 2017 г, когато след големи горски пожари в Португалия загинаха десетки души. Те финансират съдебната битка като набират средства през кампании, отворени за участие на граждани. Твърдят, че климатичната криза засяга правото им на живот, правото им на зачитане на личния и семейния им живот и правото им да не бъдат дискриминирани.

Пожарите и здравето

Тезата, която групата ще поддържа пред пред съдиите е, че горските пожари, които възникват в Португалия всяка година от 2017 г. насам, са пряк резултат от глобалното затопляне. Жалбоподателите твърдят, че тези пожари представляват риск за здравето им и заявяват, че в резултат на тях вече са имали нарушен сън, алергии и дихателни проблеми, които се влошават от горещото време.

Активистите са подкрепени от Глобалната мрежа за правни действия. „Фактът, че Голямата камара на Европейския съд по правата на човека ще гледа казуса, е изключително важно събитие, което показва колко сериозен е проблемът с изменението на климата, който е проблем с правата на човека“, заявяват от организацията, цитирани от британския вестник „Гардиън“.

Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на редактора (2569)

Пред медиите португалката Клаудия Агостино, която е сред активистите, обяснява, че се е включила в съдебния иск заради тревогата, която изпитва от случващото се в Европа и от това, което ще се случи, ако не се предприемат никакви действия. „Сега отново страдаме от горещините тук и си мисля: искам ли да имам деца, ако за тях няма добро бъдеще?, и чувствам, че трябва да се направи нещо, начинът, по който всички живеем, не е устойчив“, казва тя.

Друг активист – София Оливейра, определя като окуражаващо решение на съда да гледа приоритетно делото: „Сега се надяваме, че тези съдии ще разгледат делото ни възможно най-скоро и че ще накарат европейските правителства да вземат спешните мерки, необходими за нашата защита“.

„Гардиън“ обобщава, че ако битката бъде спечелена, правителствата ще бъдат правно задължени да увеличат намаляването на емисиите си, но също така да се решат проблема с негативния приноса на всяка държава към състоянието на климата.

И още дела за климата

Пред Европейския съд по правата на човека има и други висящи дела, свързани с изменението на климата. Голямата камара в следващите месеци ще разглежда и жалбата на Дамиен Карем – кмет на село градче в Северна Франция, който предприема действия срещу провала на неговото правителство да се справи с климатичната катастрофа. Според Карем градът му е изправен пред дългосрочна заплаха да бъде потопен, ако морското равнище се повиши.

Друг климатичен казус е свързан с групата „Старши жени за защита на климата в Швейцария“, която предприема действия срещу швейцарското правителство, тъй като то не е приело адекватна политика за защита на климата. /Dnevnik

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *