Ще бъде разкрита нова група в ДГ №8 „Вечерница“

България ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Нова допълнителна група ще бъде разкрита през м. септември 2022 г. в ДГ № 8 „Вечерница“. Тя ще е с капацитет до 25 деца, а в нея ще бъдат приети децата, чиито родители са заявили желание за записване в ДГ №3 „Детелини“ и ДГ №8 „Вечерница“, но не са били обхванати поради запълване на местата.

„Реално проблем с приема в детските градини в Благоевград няма. И към този момент има групи на различни места, чиито капацитет не е изцяло запълнен. С действията си се стремим да отговорим на очакванията на родителите, децата им да посещават детско заведение, предпочитано от тях“, коментира на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Новата група ще бъде ситуирана в новопостроената сграда на ДГ 8 „Вечерница“. За новосформираната група (3 г.) ще бъде обособенa просторна занималня. В момента тече процедура по оборудване на помещението, което ще отговаря на всички нормативни изисквания. Малчуганите ще имат и собствена площадка за игра на дворното пространство, което е с нови съоръжения и настилки.

По време на пресконференцията Симона Митова, директор на Дирекция „Образование“ съобщи, че от следващата година във всички 13 детски градини на територията на общината ще бъдат въведени електронни дневници.

Реформата се осъществява в резултат на това, че Община Благоевград е получила одобрение за финансиране по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“.

От следващата година предстои и въвеждане на тестови електронен прием за детските градини и училищата на територията на община Благоевград, поясни по време на срещата с медиите кметът Илко Стоянов.

В рамките на пресконференцията стана ясно още, че общинска администрация и ръководството на IX ОУ „П. Яворов“ правят постъпки за сформиране на клас, в който да се обучават украински деца. За целта ще бъде осигурено подходящо помещение в учебното заведение, намиращ се в ж.к. „Ален мак“, а на децата ще бъде преподавано от учител, владеещ украински език.

В момента Община Благоевград работи в посока и построяване на нови три детски градини. Едната от тях ще бъде в кв. „Освобождение“, с което на практика ще бъде решен дългогодишен проблем, тъй като до този момент детско заведение в района липсва. Останалите две детски заведения ще бъдат изградени в ж.к. „Ален Мак“ (до IX ОУ) и ул. „Полк. Дрангов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *