Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 няма да бъдат връщани, въпреки че флаконите с ваксина са многодозови 

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 няма да бъдат връщани, въпреки че флаконите с ваксина са многодозови. Това се посочва в писмо от министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, изпратено до Българския лекарски съюз до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и до директорите на регионалните здравни инспекции. Писмото е публикувано на интернет страницата на НСОПЛБ. Доставката на многодозови флакони с ваксина срещу COVID-19 в страната е предизвикателство пред всеки имунизиращ, когато потокът на лица за ваксинация е слаб и недостатъчен за пълното усвояване на дозите във флакон, се посочва в писмото.

В страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци. Предвид големите количества ваксини „Comirnaty“ – на производителя „Пфайзер“, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, е допустимо многодозов флакон да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират, се допълва в писмото.

За ваксината „Spikevax“ – на производителя „Модерна“, в писмото е указано, че подобен подход е допустим през август, а „за следващите месеци до декември е необходимо правилно планиране на използване на до 50% от дозите от един флакон“.

Поради одобрените от Европейската агенция по лекарства промени в кратките характеристики на „Comirnaty“ и на „Spikevax“ в срока на годност на съхранявани при ултраниски и ниски температури ваксини, в България има 2 026 188 дози „Comirnaty“ и 266 330 дози или 532 660 бустерни дози „Spikevax“. 

През май 2022 г. Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава количества ваксини срещу COVID-19, съобразени с нуждите на населението. Не е работещо залагането на количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната. Такъв е случаят със сключения между Европейската комисия и „Пфайзер“ договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. На 19 май от МЗ съобщиха, че съгласно договора, до края на 2022 г. в България трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози ваксина от „Пфайзер“, а през 2023 г. – над 7 млн. дози. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *