Драстичен спад на новородените бебета в санданската болница, близо половината от родилките избират София, Благоевград, Дупница…

България РЕГИОН САНДАНСКИ

Драстичен спад има в броя на новородените бебета в санданската болница. За периода от началото на тази година до третата седмица на месец юли статистиката е следната: 57 са новородените в АГ отделението в санданската болница, 31 бебета на санданчани са изплакали в болници в други градове на България, а 25 са родени в чужбина и са двойно гражданство. За сравнение – за същия период на миналата година новородените бебета в санданската болница са били 168.

Тенденцията на спад на раждаемостта в местната болница се наблюдава от пет-шест години. Това се дължи и на избора на родителите на болници в други градове, като например Благоевград, Дупница и София.

Като най-успешна за ръст на раждаемостта в община Сандански бе 2010 година. Тогава в санданската болница са изплакали 437 бебета. От архивите на АГ отделението става известно, че рекордът е през 1996 г., когато са били записани 447 живородени бебета.

От актовете за раждане става известно и че 60 процента от новородените през годината са българчета, останалите са от ромски произход./струма бг, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *