Важно лекарство за диабетици изчезва заради желаещи да отслабват

ТОП НОВИНИ

Лекари и пациенти с много сигнали към NOVA – важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Защо – заради повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат. Властите твърдят, че количества има.  аптеки и пациенти, обаче, казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата.

Стефан е на 48 години. Преди шест години той е диагностициран с диабет тип 2. За да контролира заболяването, наблюдаващият му лекар изписва нов медикамент.

“Другата терапия, която прилагам вече шест години, не дава добри резултати. Това е първият препарат, от който се повлиявам много добре. И се чувствам добре”, разказва Стефан Александров, диабетик.

За Стефан, обаче, се оказва невъзможно да намери въпросния препарат в аптеките. “Нямаше абсолютно никъде. Прерових всички аптеки, вериги, обикалях, търсих.”

“На хората със сериозни заболявания като диабет тип 2 това е крайно важно лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето”, посочва Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

Според лекарите ефективността на този препарат при диабет е много висока. Спирането на лечение пък крие сериозни рискове за здравето на пациента. „Препаратът е изключително ефективен и трайно подобрява контрола на захарната болест. Категорично рисковете са сериозни от спирането на такъв ефективен клас лекарство в рамките на лечението на пациента”, предупреждава д-р Явор Асьор, който е ендокринолог в „Александровска” болница.

Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг. “На същата фирма има друго лекарство… То е направено специално за тази цел. И то е дефицитно. Но хората предпочитат „Оземпик” заради това, че се слага един път седмично, а не всеки ден. Формира се някаква разлика в цената. Проблемът не е в това, че го използват за отслабване. Проблемът е, че не достига”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

А експерти предупреждават – отслабването не е част от характеристиката на препарата. “Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”.

Да се изпише за отслабване означава, че се изписва off-label, „извън характеристиката”. И още – ефективността му при употреба за отслабване също е под въпрос.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът, обаче, защо препаратът не се намира в аптечната мрежа. “Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптека. И то, примерно, един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

За да успее да се снабди с нужните инжекции, Стефан Александров започва да търси в чужбина. Там, обаче, цената на скъпия медикамент вече не се покрива от Здравната каса.  „Извадих си телефони на аптеки на местата, които най-често посещавам в Гърция. Започнах да звъня, набелязах си аптеки, в които го има. Със съпругата ми отидохме до Гърция, купих си лекарството и се прибрах. Избор друг нямам. Аз не искам да си прекратявам лечението. И не искам да се връщам към усещанията, които имах преди”, разказва диабетикът.

Оказва се, обаче, че по информация на здравното министерство въпросното лекарство не е вписано като дефицитно в България. И не само това – износът му също не е забранен. Властите уверяват, че се очакват нови доставки през август и през ноември.

Лекарите уверяват, че пред пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна. „Проблемът действително е сериозен. Той не е нерешим. В рамките на всеки един индивидуален случай, в рамките на преглед лекар-пациент, той може да бъде решен”, казва д-р Асьов.

А пациентите, които страдат от диабет и се нуждаят от медикамента, апелират: “Диабетът е болест. Диабет тип 2 е лечима болест. Дайте ни шанс да се излекуваме”./нова тв, сн: iStockphoto– илюстртивна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *