Кипър започва от днес имунизация срещу маймунската шарка

БАЛАКАНИТЕ

Кипър започва от днес имунизацията срещу маймунската шарка, след като получи първата партида ваксини. През изминалата седмица в страната бяха регистрирани първите три случая на вируса.

1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър в събота и още от днес те ще се дават безплатно на приоритетните групи, съобщиха от здравното министерство.

Първи ще могат да се ваксинират хората, които са били в близък контакт с потвърдените случаи, както и здравните специалисти, които се грижат за тях.

В Кипър вече има три случая на маймунска шарка. Първият бе регистриран във вторник – 40-годишен мъж, пътувал неотдавна до европейска страна. Още два случая бяха съобщени в събота. Заразените са мъже на възраст 20 и 30 години, пристигнали на острова през последните дни.

И тримата пациенти са настанени в специалната зона в държавната болница в Никозия и са в добро клинично състояние, посочиха от здравното министерство.

Доставката на ваксините в Кипър се очакваше в края на август, след като бе отложена с един месец от първоначалния срок заради ограниченото производство и пренасочване на количествата към по-силно засегнатите страни. След установяването на първия случай процедурата бе ускорена със съдействието на здравния еврокомисар Стела Кириакиду./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *