Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков и заместник- председателят, Георги Корчев, положиха венец, в знак на уважение и признателност, пред бюст-паметника на Васил Левски/снимки/

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и заместник- председателят, Георги Корчев, се поклониха пред паметта и делото на Васил Иванов Кунчев.

По време на възпоменателна церемония, по повод 149 години от обесването на Апостола, която се състоя на площад „Васил Левски“, глава сведоха още: Мария Петрова-заместник-кмет на Община Благоевград, представители на културни институти и политически партии, общественици, военнослужещи от 3-то Бригадно командване – Благоевград, ученици и граждани.

Възпитаници на ПГСАГ „Васил Левски“ припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния герой, отдал живота си за Свободна България.

Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Известен е и като Апостола на свободата – организира и разработва стратегия за освобождаване на България от османско иго.Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция в района на Къкринското ханче. Присъдата издадена на Апостола е смърт чрез обесване, издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в покрайнините на София.

В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.

Вечни ще са словата на Апостола: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *