Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Ако сезонът бъде удължен, проверките ще се провеждат през целия активен летен сезон

България

Активно се проверяват всички обекти в морските курорти. Основно се следи за спазване на изискванията относно безопасността на храните, така че да се гарантира, че гражданите ще консумират безопасни за тях храни. От 1 юни тази година са направени близо 950 проверки. Констатирани са нарушения, за които са издадени 94 предписания и 7 акта за установяване на административни нарушения. Това каза за Bulgaria ON AIR д-р Кремена Стоева от Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

„Най-честите нарушения са свързани с условията, при които се съхраняват храните. В някои от обектите установяваме занижаване на хигиената или нарушаване на изискванията за оборудването, с което се предлагат въпросните храни. На места колегите са открили и продукти с изтекъл срок на годност. Само три обекта са спрени от дейност, докато се приведат в съответствие с изискванията на законодателството“, коментира д-р Кремена Стоева.

Санкциите, на които подлежат нарушителите на Закона за храните, варират от 1000 до 4000 лева.

„В цялата страна се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията. По морето се запазва нивото на откриване на несъответствия. Все пак през годините операторите се дисциплинират“, заяви д-р Кремена Стоева.

Експертът от БАБХ обобщи, че сладоледът е безопасен, тъй като „се контролира в обектите, от които излиза, преминава и през микробиологичен контрол“.

Към момента е планирано проверките да продължат до 15 септември, но ако сезонът бъде удължен, проверките ще се провеждат през целия активен летен сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *