Медицинска сестра от Спешното се зарази с К-19, пресата над МБАЛ – Благоевград се увеличава

ТОП НОВИНИ

Медицинска сестра от спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград се е заразила с Ковид-19, което на фона на кадровия дефицит допълнително нагнетява ситуацията в болницата. А тя продължава да е напрегната, тъй като основният поток от пациенти със симптоми преминава през спешно-приемно отделение.

„За последната седмица на юли са диагностицирани 43-ма болни, от които 31 са хоспитализирани в болницата. За първите два дни на тази седмица през СПО са преминали 16  души с коронавирусна инфекция, от които 11 са приети в болница, а другите 5-има са на домашно лечение. Реално ние изпълняваме ролята на ковидна зона, в която лекари и медицински сестри са изложени на риск от заразяване, както вече се случи. Не всеки път, когато постъпи спешен пациент, медиците от шокова зала имат време да се облекат с предпазни облекла.

Затова имахме уговорка с д-р Атанасов от ЦСМП – преди да транспортират болните до нашето отделение, да им направят антигенен тест. Нашият екип е малък и сега без една медицинска сестра веднага ще ни се отрази. Колегите, особено младите, предпочитат да дават дежурства в ЦСМП, където има 3 екипа, там работата е по-малко, а заплащането близо два пъти по-голямо. Просто не знам защо тези две структури не се слеят”, заяви за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.

Той добави, че проблемът с ковидните легла, за който „Струма“ вече писа, остава неразрешен. „Писахме два пъти писма до директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов с искане да бъде дадено разрешение за разкриване на допълнителни ковидни легла, но няма отговор. В момента имаме хоспитализирани 35 болни, от които 12 са в инфекциозно отделение и 23-ма във вътрешно. Проблемът е, че има лимит на ковидните легла, а от 1 август хоспитализациите са електронни.

Дори да приемем 13-и пациент в инфекциозно отделение, той няма да бъде приет в електронната система, ние няма да можем да му назначим изследвания и терапия. Ще трябва да го лекуваме нелегално – в коридора. Ами ако нещо се случи с него? Затова искаме официално увеличаване на болничните ковидни легла.

В момента в МБАЛ – Благоевград постъпват пациенти от цялата област, както и от Рилското корито. Заповедта на здравния министър е, че във всяко лечебно заведение трябва да има предвидени изолатори за пациенти с основни заболявания, които са с коронавирусна инфекция. Тя не е отменена, но другите три болници в града, сред които специализираната за белодробни заболявания, не приемат пациенти с Ковид-19.

Повтаря се ситуацията от предишните ковидни вълни. Най-натоварената е МБАЛ – Благоевград, най-големите харчове са при нас, а в момента се работи без никакви допълнителни ковидни добавки. Колегите са притеснени… как да задържим при тези условия младите лекари?! От 16 интензивни легла в областта 11 са в МБАЛ – Благоевград. По време на предишните ковидни вълни имахме разкрити над 200 легла, а както е тръгнало, пак ще се стигне дотам”, заяви с горчивина д-р Костов.

Броят на новите случаи на Ковид-19 продължава да расте, като към вчерашна дата новозаразените са 69 в Пиринско./struma bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *