Николов: Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажираща

ТОП НОВИНИ

 В ексклузивно интервю за „Здравей, България” бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ.

„Относно хаоса – представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ – има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето – офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той.

Договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща – право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите – описан механизъм”, разясни Николов.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго. „За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно – след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялатакомуникация в „Булгаргаз” и БЕХ – решението още не е прието”, посочи той.

ПП за доставките на газ: За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите. „Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление – „мижав интерес” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *