Кантарджиев: Недостатъчна е защитата от ваксина, поставена преди повече от 10 месеца, и от прекарана преди година инфекция

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Достигаме хребета – най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се това до голяма степен зависи и от поведението на хората 

Това каза за БНР професор Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София. 

Той оцени като „неприятна тенденция“ масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове. Това е лишило „системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области“.

„Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям“, допълни Кантарджиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията, предупреди той.

„Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят – „заразни настинки“. Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване „настинка“ няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намалява се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция“.

Според Кантарджиев в София има „някакъв колективен имунитет“, но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко: 

„Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили преди повече от 10-ина месеца“.

„Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било „грипче“. Не! И смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип„.

Към края на септември се очаква европейските държави да имат достъп до новите ваксини, но „трябва да се знае, че тези ваксини са само за бустер, а не са за първична имунизация“, предупреди той.

Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или имат хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и пред ноември да сложат модифицираната ваксина, посъветва Кантарджиев. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер.

„Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант“.

Маските доказано имат ефект, заяви проф. Кантарджиев. Той се позова на изследване в САЩ от 2021 г- в училища от различни щати с еднакво разпространение на коронавирусна

„В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските което говори за две неща – първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второ – че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката“. 

„По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух“, каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед./ бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *