ОИК – Благоевград на извънредно заседание нищи казуса може ли Ив. Златанов да е общински съветник от ГЕРБ, след като законът изисква партиен неутралитет за поста му шеф на Инспектората по образование

ТОП НОВИНИ

Има ли право началникът на Инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов да бъде и общински съветник от ПП ГЕРБ в местния ОбС, бе темата на последното извънредно заседание на Общинската избирателна комисия в Благоевград.

След като за по-малко от 1 календарна година ОИК прекрати предсрочно пълномощията на 5-има благоевградски общински съветници /Гергана Янчева от БСП, Цветозар Балабанов от Партия на зелените, Ивайло Червилов от ДПС, Теодор Велчев от „Глас народен” и Гергана Муртова от ЕНП/, обработи 4 заявления за отказ на следващи в листите да заемат освободените в ОбС места /Виолина Китанова, Райна Бешева, Росица Грънчарова и Йордан Кормев от Зелените/, вкара в ОбС 5-има нови местни парламентаристи /Николай Бачев от БСП, Македонка Шопска от Зелените, Милена Бунцева от ДПС, Асен Кайнакчиев от „Глас народен” и Захари Ханджийски от ЕНП/ и започна да се готви за смяната на още 5-има общински съветници, уличени в конфликт на интереси, ОИК изненадващо трябваше да се заеме и с казуса „Златанов“.

Неговият стол в ОбС – Благоевград се разклати по съвсем друга линия – в резултат на  допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, влязло в сила през месец май т.г. Съгласно чл. 254, ал. 4 от същия закон: „Началникът на Регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции съгласно действащото законодателство не може да осъществява политическа и партийна дейност и е длъжен да е политически неутрален.

Началникът на Регионално управление на образованието не може да използва служебното си положение за оказване на политическо или партийно въздействие върху институциите и участниците в образователния процес и да използва служебни ресурси за политически или партийни цели“.

Параграф 1 от допълнителните разпоредби на същия закон пък уточнява, че: „Партийна дейност” е всяка дейност, извършвана от името и/или за сметка на политическа партия, регистрирана при условията и по реда на Закона за политическите партии, или на коалиция или инициативен комитет, регистрирани за участие в избори при условията и по реда на Изборния кодекс, или на лица, които си поставят политически цели и извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии. Политическа дейност е целенасочена дейност за придобиване на държавна власт или оказване на влияние за нейното преразпределение, включително и чрез пропагандна и агитационна дейност с политически цели в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции, както и на кандидати за изборни длъжности“.

Веднага след публикуване в ДВ на въпросните изменения явната несъвместимост на двата поста на Ив. Златанов – управление на инспектората и съветнически  мандат от партия ГЕРБ, са забелязани от бивша директорка на училище в региона, уволнена преди няколко години от Ив. Златанов, и тя праща писмо-сигнал до вече бившия министър на образованието акад. Николай Денков. Освен него копия „за сведение“ получават  експредседателят на Комисията по образование и наука в НС Ирена Анастасова, областният управител Валери Сарандев и омбудсманът Диана Ковачева.

Отговорът от МОН, който авторката на сигнала получава, е бланкетен: „След влизане в сила на законовите изменения МОН предприема действия по компетентност при установени нарушения в тази посока“.

Тъй като от него не разбира изобщо какво и дали въобще министерството ще предприеме нещо спрямо политически обвързания шеф на инспектората, бившата директорка пише второ писмо, в което внася и уточнението, че освен съветник Ивайло Златанов е и председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към ОбС – Благоевград, а миналата година е бил и кандидат-депутат в листа на политическа партия.

„В този смисъл според мен г-н Златанов не е политически неутрален, каквото е изискването на разпоредбата на ал. 4 от чл. 254 от ЗПУО. Най-малко като общински съветник от групата на ПП ГЕРБ той представлява политическата партия и извършва партийна дейност, чиято дефиниция е дадена в т. 21 на параграф 1 от допълнителните разпоредби на ЗПУО“, подчертава тя.

Отговор на второто писмо до вчера нямаше, а предвид назначения вчера служебен кабинет най-вероятно няма и да има.

ОИК – Благоевград обаче трябваше да се събере, за да разгледа двата сигнала на бившата директорка, препратени от В. Сарандев. Членовете на комисията се съгласиха със становището на юристката Биляна Петачка, че ОИК няма какво да предприеме по тези факти, защото комисията не е компетентна да разглежда казуси, свързани със Закона за предучилищното и училищното образование.

„Ясно е, че си тече кореспонденция между жалбоподателя и МОН, а ние в тази кореспонденция нямаме участие”, коментира и председателят на ОИК Мартин Бусаров.

В крайна сметка избирателната комисия обаче реши също да стане част от тази кореспонденция и да изпрати писмо до МОН с въпроса направена ли е проверка по сигнала и ще има ли последваща реакция от ведомството, за да прецени ОИК дали и как трябва да действа по казуса „Златанов”.

Потърсен за коментар, Ив. Златанов бе лаконичен: „С 5 човека съм се консултирал, не съм в конфликт на интереси”/струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.