Сирени за въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

ТОП НОВИНИ

Напрежение и блокади на пунктовете „Бърняк” и „Ярине” на границата между Сърбия и Косово в неделя. На терен са изпратени специалните части, полицията и въоръжените сили на Косово (КФОР), съобщава сръбската медия B92.net.

В северните райони на Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати и сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti, цитиран от БГНЕС. Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

Косово подаде молба за приемане в Съвета на Европа, Сърбия свиква Съвет за сигурност

„След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога… Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт „Ярине“ бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки“, съобщава изданието.

Новината за задействането на сирените потвърждава и N1 на сайта си.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали близо до моста, водещ към северната страна. Там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

Причината за ескалацията на напрежението вероятно е, че правителството на Косово реши да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван „документ за влизане и излизане“.

В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.

АП: Сърбия е получила ракетни системи от Китай

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите, „Сърбия ще победи“./nova tv

Очаквайте подробности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *