Пеканов става вицепремиер в служебния кабинет, вижте и другите спрягани за министри

ТОП НОВИНИ

Ннай-вероятно служебен премиер ще бъде бившият служебен социален министър Гълъб Донев, пише „24 часа“. 

Като вицепремиер по управлението на европейските средства и в този кабинет ще се завърне Атанас Пеканов.

Очаква се министър на правосъдието  и вицепремиер да стане Крум Зарков, един от най-активните във вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова.  За министър на икономиката се готви Димитър Данчев, който и в момента е зам.-министър. За министър на икономиката се спрягат още няколко имена, като едно от тях е на Даниела Везиева, която заемаше поста във втория служебен кабинет миналата година, след като Кирил Петков влезе в политиката с „Продължаваме промяната“.

Даниел Вълчев ще бъде служебен премиер?

Министър на транспорта вероятно отново ще е Христо Алексиев, който заемаше поста и в предишните служебни правителства. Министър на туризма пак ще е Стела Балтова, която също беше на този пост в предишни кабинети на Радев. Като наследник на Бойко Рашков обаче се върти и името на бившия правосъден министър Иван Демерджиев, който по време на кабинета на Кирил Петков за кратко беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

Министър на енергетиката вероятно ще е  уволненият по времето на кабинета „Петков“ бивш директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който вече беше служебен министър в първото правителство на Радев. Министър на отбраната вероятно ще е главният секретар на президента Румен Радев – полк. Димитър Стоянов. Според „Медиапул“ назначението на Стоянов начело на МО би било ясен знак за обръщане на курса към Русия.

Ето кои са спряганите за министри в служебния кабинет на Румен Радев

За външен министър се обсъждат имената на посланика във Великобритания Марин Райков и бившият дипломат №1 Светлан Стоев. Едно от спряганите имена за министър на здравеопазването е това на д-р Славейко Джамбазов, който е консултант по здравна политика . За поста имало още двама кандидати – д-р Таня Андреева и д-р Емил Райнов. За министерството на финансите неофициално се спряга името на предходния служебен финансов министър Валери Белчев. 

Постът на министър на земеделието вероятно ще иде при бившия служебен зам.-министър Георги Събев, но разговори са водени и с Явор Гечев, който също беше зам.-министър. Социален министър вероятно ще стане Лазар Лазаров, който в момента е зам.-министър. За министър на електронното управление се спряга зам.-председателят на Държавна агенция
„Електронно управление“ Красимир Симонски.

По информация на Mediapool, пост в служебния кабинет е готова да заеме и сегашният външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН). Според някои източници е било обсъждано тя да стане министър или зам.-министър в Министерството на отбраната, където е работила по-рано, но на доста ниска позиция.

Друг пост, към който се стреми Генчовска, е посланик на България в НАТО. По неофициална информация Генчовска и Румен Радев са обсъждали евентуалното ѝ изпращане там още преди два месеца, когато са съгласували и други посланически назначения зад гърба на правителството./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *