ОКОНЧАТЕЛНО: Бащите ще ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 г.

България ПОЛИТИКА

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст гласува парламентът с приети на второ четене промени в Кодекса на труда. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части, решиха депутатите. Условието е бащата да не е вземал отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Предвиденият отпуск не може да се прехвърля на другия родител.

Възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е само за осигурени лица, като всяка година обезщетението ще се определя изрично. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата (осиновителят), който иска да излезе в отпуск, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

Приетите промени съдържат и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот. В тази връзка са заложени две разпоредби, които предоставят възможност на работника и служителя да има адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и се доразвива с елементи за възможността за професионално израстване. Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на заплатата, почивките, работното време и отпуските./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *