На живо: Брифинг след МС

България

МС прие три много важни точки днес, каза премиерът в оставка Кирил Петков.

Първо Министерство на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност в България.

Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Ще имаме по един карго кораб от октомври до април, каза Петков.

На първия кораб вече е осигурено къде ще пристане – в Гърция.

„Този договор ще бъде подписан днес, но има възможност да бъде потвърден до 19 август. Даваме възможност на служебното правителство, ако намери по-добра оферта, да я сключи“, каза Петков.

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов допълни, че се дава възможност за енергийна сигурност в следващите месеци.

Ангажирането с танкерите ще се случи на 18 август, при положение, че „Булгаргаз“ не получи по-добра оферта. Заяви, че се оставя гъвкавост на служебния кабинет да вземе решение дали офертата е достатъчно рационална. Държавата доставчик е САЩ, уточни той.

Премиерът в оставка Кирил Петков уточни още, че МС е приел програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван от 250 лв., което се отнася към 633 000 небитови крайни клиенти.

„Това правителство предоставя на служебното правителство да закупи газ на цени от около 30 долара под цената на европейските пазари“, каза той и поздрави Министерство на енергетиката за този успех.

Правителството гласува и 150 млн., за да продължи мярката от 25 ст. намаляване цената на горивата.

Петков заяви, че е създадена работна група между Агенция „Митници“ и НАП, за да измислят най-добрия механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти от България към европейските страни и трети страни, които имат руски компонент.

В дневния ред на МС беше предложението на Министерството на енергетиката за сключване на договор за 7 карго кораба втечнен газ, приемане на новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители, 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *