Кирил Петков анонсира 7 важни точки за България на последното заседание на МС

България ПОЛИТИКА

Днес ще имаме много важни точки. Искам да ви благодаря за цялата работа, която свършихме през тези месеци, постигнахме доста добри резултати. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на последното редовно заседание на Министерския съвет преди назначаването на служебен кабинет.

,,Въпреки че ни остават няколко дни, до последно ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество. Днес ще спомена седем от тях“, допълни той.

Министерството на енергетиката ще предложи сключване на договор за седем кораба с втечнен газ. Доставката на LNG ще подобри енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция, посочи Петков.

Втората точка ще е приемането на нова програма за компенсация за цената на тока за бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лева. По този начин ще помогнем на 633 хил. небитови крайни клиенти. Освен това предстои да започне работа между Агенция „Митници“ и НАП за ограничаване на нефтени продукти с руски произход. Това ще ни даде възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар, което ще потисне цените, обясни премиерът.

Сред останалите решения, които предстои да гласува кабинетът „Петков“, е отпускането на 50 млн. лева за ремонта на 175 детски градини и училища в цялата страна, както и финансирането на над 300 проекта в 196 общини с население от 5,9 млн. души

Правителството ще изслуша и доклад на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по повод установените нарушения при проверката на ТЕЦ „Брикел“ и санкциите, които предстои да бъдат наложени, „за да дишат гражданите на Гълъбово чист въздух“.

Последно, като част от антикорупционата програма на правителството, ще бъде представен готов законопроект на Министерството на правосъдието. Той е за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения,

По думите на Петков този законопроект е „важна стъпка по пътя в борбата с корупцията“./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *