Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков извърши ритуално зарязване на лозята в село Дъбрава по повод празника на виното!

ЛЮБОПИТНО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

За поредна година зарязването на лозята в благоевградското село се превърна в истински празник. Днешният празничен ден – Денят на виното и лозаря, започна с дегустация на различни видове вина от винопроизводители от региона.

В традиционния конкурс между местните производители за „Цар на виното 2022“ бе обявен Георги Мечков. Лозовата корона прие от негово име братовчед му Константин Траянов.

В този ден се изрязват измръзналите краища на лозите.Нагиздени, пременени, с гозби, шише вино и шише ракия, стопаните отиват на лозята. Зарязват една лоза, поливат я с вино, за да роди гроздето достатъчно плод, че да има за вино и за ракия.

По традиция старият и новият Цар на виното вървят, под акомпанимента на българска народна музика, до първия лозов масив.Отслужена бе света литургия, след което по стар български обичай бе извършен и ритуал по зарязване на лозята.

Зарязването бе направено от кмета на община Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *