Пламен Димитров (КНСБ): Зимата ще бъде много тежка, МРЗ трябва да стане 800 лева

България ПОЛИТИКА

Вече за всички е ясно, че отиваме към предсрочни парламентарни избори. През следващите няколко дни трябва да се решат няколко ключови въпроса – избора на шеф на КЕВР, цените на горивата, помощта за хората. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Доста резонно е в момента предложението през изменения в Закона за енергетика да се определи временно изпълняващ длъжността председател на КЕВР за период от 3 до 5 месеца, за да се вземат решения, които да са легитимни. По този начин един ключов въпрос може да бъде решен. Не трябва да се просрочва по никакъв начин конституционното време, но за 1-2 дни не мисля, че ще бъде проблем“, обясни той.

„Ако нямаш регулатор в момент на криза би било много безотговорно“, изтъкна синдикалният лидер.

„Не е най-важно да се реши кой ще е шефа на КПКОНПИ. Другият ключов въпрос е свързан с газа. Ако топлото през зимата на софиянци минава през решение на КЕВР също е спешно. Трябва да се реши за предложението на ЕК за намаляване на обема на използвания газ с 20% през зимата“, предупреди Димитров.

Относно предложението минималната работна заплата да стане 800 лева, Пламен Димитров заяви: „Ще се наложи да се предвидят допълнителни средства над актуализирания бюджет. В същото време се очакват допълнителни приходи да се генерират в хазната от инфлацията. Затова смятаме, че най-важната задача на новия кабинет ще е да подготвят тази актуализация, в която да се предвидят допълнителните плащания за подкрепа на домакинствата. Зимата, която идва ще бъде много тежка. Затова е важно да има и компенсаторни механизми“, подчерта той.

По думите му всякакви тавани на цени ни водят към едно забравено минало и дефицити. „Ние не знаем защо цените на горивата са толкова високи. Регулаторът трябва да си свърши работата час по-скоро в тази посока. КЗК трябва да провери дали някой прави спекулативни печалби“, призова Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *