Европейската комисия одобри ваксина срещу маймунската шарка

ЕВРОПА ТОП НОВИНИ

Европейската комисия одобри днес употребата на ваксината „Имванекс“ срещу маймунска шарка за низкия съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, предаде ДПА.

Говорител на ЕК отговаря на решението, след като фармацевтичната компания „Бавариан Нордик“ съобщи за одобрението на ваксината, уточнява БТА.

Решението на Европейската комисия идва след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В петък тя препоръча употребата на „Имванекс“, за да се разшири и вече включва и маймунската шарка. Преди това тази ваксина беше одобрена в ЕС само срещу едра шарка.

Наскоро Еврокомисията обяви два договора за покупка на общо 163 620 дози от „Баварски Нордик“. 100 000 ваксини бяха закупени от ЕС минимум месец, като 25 000 от тях вече са изпратени в шест страни държави.

Съюзът развива плановете си в общественото здравеопазване в опит да овладее вируса, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на маймунска шарка в повече от петдесет държави за „извънредна ситуация с международно значение“. Това е най-високата степен на заплаха за здравето, но не води до незабавни последици, а по-скоро сигнализира на националните управителства да предприемат мерки за предпазване на населението.

Маймунската шарка е лечима болест, която е придружена с обриви, приличащи на пъпки или мехури. Лезиите винаги първо се появяват по лицето, а след и по други части на тялото./24 часа бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *