Обвиниха собственика на магазин „Креатив“ в пране на пари, укрил близо 9 млн. лв. данъци

ТОП НОВИНИ

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече към наказателна отговорност лица, занимаващи се с данъчни престъпления и пране на пари. Те ще бъдат съдени и за укриване на данъци в особено големи размери. 

В резултат на съвместните действия на Окръжна прокуратура – Благоевград със секторите „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Борба с организираната престъпност“ на ОД на МВР гр. Благоевград са събрани доказателства за извършени данъчни престъпления и пране на пари. Установен е основният организатор и участник в престъпната дейност – Радослав Ст.

Заедно със свързани с него лица мъжът активно се занимал с търговия на дрехи и аксесоари в търговски обекти на територията на страната. Освен това, посредством онлайн магазин, се осъществявали доставки на стоки в България, Гърция, Унгария и други държави. От продажбата им била генерирана парична печалба в особено големи размери и с поредица действия се избягвало плащането на дължимите данъци към държавата. По първоначални данни за периода от 2017 г. до 2021 г. размерът им възлиза над 8 800 000 лева.

Незаконната дейност се осъществявала посредством внос от Гърция на големи количества стоки – дрехи с неустановени до момента документи за вътреобщностно придобиване. Впоследствие те се продавали в търговски обекти и интернет платформи.

Установено е, че Радослав Ст. е управител и собственик на 4 дружества, свързани с една от фирмите на майка му – С.С. Именно нейното дружество „К.Д.“ ООД „закупувало“ по документи стоки в особено големи размери от множество „доставчици“ в България. В действителност те се внасяли незаконно от Гърция, а фигуриращите в документите фирми са били от типа „липсващи дружества“, т.е. без дейност и собственост на лица с нисък социален статус. По този начин се избягвало плащането на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери.

Събрани са доказателства за това, че след реализиране на продажбите група лица теглила крупни парични суми от банкомати посредством множество чужди платежни инструменти. Впоследствие парите били оставяни в офиса на Радослав Ст. Установено е, че той и свързани с него лица влагали големи парични суми, придобити от осъществяваната незаконна дейност, в закупуване на движима и недвижима собственост. С действията си те извършвали престъпна дейност, изразяваща се в „изпиране на пари“.

В хода на разследването са проведени разпити на множество свидетели, в т.ч. фиктивни собственици и управители на търговските дружества, изискани са документи на фирмите, извършен е данъчен анализ и доклад от ЦУ на НАП – София, в който се установяват престъпните схеми и извършване на злоупотреби с ДДС от търговските дружества.

Проведени са претърсвания и изземвания от различни адреси, както и лични обиски. Приобщени са веществени доказателства, доказващи престъпленията.

Постановление на прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград за привличане към наказателна отговорност е предявено на С.С., която е с мярка за неотклонение „подписка“.

В качеството на обвиняеми са привлечени и са задържани за срок до 72 часа Радослав Ст., Б.З. и Х.К. Предстои днес да бъде внесено искане за вземане на мерки за неотклонение „лишаване под стража“ спрямо тримата.

Радослав Ст. е собственик на физически магазин за дрехи в квартал „Еленово“ в Благоевград. Големите обороти обаче идват от онлайн търговията. От години дружеството е сочено сред големите онлайн търговци у нас. Миналата година пред електронно бизнес издание собственикът разказа, че ежедневно реализира над 4000 поръчки до различни краища на Европа./IlindenPress, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *