След спешната среща в НС: Избират нов шеф на КЕВР най-рано на 12 август(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

„Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Оптималният вариант е тя да приключи на 12 август“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след свиканата от нея спешна среща на ръководствата на партиите, преговарящи за съставяне на ново правителство. 

„Обсъдихме и възможността и необходимостта парламентът да работи до тогава. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се гласува отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР“, обясни Нинова. И допълни, че още днес депутатите са изготвили график за провеждане на извънредни заседания на парламентарни комисии, както и за събирания в пленарната зала.

„Кандидатури за нов шеф на енергийния регулатор все още не са обсъждани, съобщи Нинова.

„Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че не можем да въведем понятието „енергийна бедност” и да дадем помощи. Така се създава нов проблем около формирането на правителство”, алармира лидерът на БСП преди срещата в сградата на парламента. 

„Би било супер неразумно 4 седмици ние да държим мандата. Не мога да държа мандата безкрайно, въпреки че Конституцията ни дава време – това би било неморално”, каза още Нинова. Но впоследствие поясни, че вероятно ще се наложи да задържат мандата до 15 август.

Тя призова всички „бързо да се вземат в ръце”, за да сформират нов кабинет. „Допълнително напрежение и хаос е ад”, допълни Корнелия Нинова.

След срещата с председателите на парламентарните групи лидерът на левицата увери, че преговорите за съставяне на правителство ще вървят по план. През уикенда ще се обобщават предложенията за промени в управленската програма и се очаква в понеделник тя да е напълно готова. 

По темата за приемането на антикорупционния закон Нинова каза, че действията в тази посока също вървят по план и вероятно той ще влезе в зала още следващата седмица./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *