(НА ЖИВО)Нинова към ДБ: Декларираме готовност да съставим правителство

ТОП НОВИНИ

Продължават консултациите на „БСП за България“ за съставяне на кабинет в рамките на третия мандат. Досега бяха проведени срещи с „Продължаваме промяната“ и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет.

Започна срещата на БСП с „Демократична България“.

„Декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим правителство и парламент, който да работи и да приеме необходимото законодателство. ИТН приемат програмата, написана от нас“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Разглеждаме третия мандат като колективен“, допълни Христо Иванов.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

От „Продължаваме промяната“ поставиха условие докато текат консултациите да се придвижи антикорупционния закон и Бойко Рашков да бъде избран начело на КПКОНПИ, за „да се докаже, че в парламента работи антикорупционно мнозинство“.

От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за промени в нея. Обявиха подкрепа и че ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки, които ще внесат преди второто гласуване.

Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“.

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *