След консултациите БСП-ИТН: Общи позиции по управленската програма и готовност за антикорупционно мнозинство

България ПОЛИТИКА

БСП проведе консултации с „Има такъв народ“ в рамките на третия мандат за съставяне на правителство.

Политическите формации се договориха да работят по управленската програма, изработена от БСП, ПП и ДБ като ИТН ще внесе и свои предложения в нея.

От „Има такъв народ“ определиха консултациите като ползотворни и конструктивни и се ангажираха и да изпълнят условието на „Продължаваме промяната“ – докато текат преговорите да се докаже, че има формирано мнозинство срещу корупцията.

Още днес депутатите от ИТН ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси като в последствие ще представят и своите възражения и предложения за промени по него. Така закопроектът ще може да бъде придвижен до гласуване в пленарна зала. От партията ще настояват преди разглеждането му на първо четене в пленарната зала законопроектът да мине и през обществено обсъждане.

„Има такъв народ“ ще подкрепи и предложенията за процедура за избор на председател на КПКОНПИ, каза Ина Митева.

От БСП излязоха доволни от днешните преговори.

„Добрият резултат днес е общи позиции по управленската програма и стартирането на антикорупционно мнозинство. Колегите приемат програмата като база за съставяне на правителство. Нямаме базисни различия. Предложиха приемливи предложения, някои от които са и от социално значение като Закона за личната помощ и Закона за радио и телевизия.“, зави Корнелия Нинова.

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че социалистите имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че нямат намерение да губят време в празни преговори.

„БСП за България“ започна консултации за кабинет, след като получи третия мандат от президента Румен Радев. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група – на „Продължаваме промяната“. Последни ще бъдат разговорите с „Демократична България“./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *