Д-р Ал. Костов: МБАЛ – Благоевград е в готовност за лятната „Омикрон” вълна, от 14, преминали през спешното, 11 са настанени в болница

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

МБАЛ – Благоевград е в готовност за посрещане на надигащата се лятна вълна на Ковид-19, коментира зам. директорът д-р Александър Костов.

„Към всяко болнично отделение е предвидена стая за изолатор на пациенти с други основни заболявания, които      имат признаци за коронавирусна инфекция. Предвидени са предпазни средства за лекарите, медицинските сестри и персонала. Въпреки лекото покачване на новите случаи на заразени ситуацията е спокойна.

В болницата в момента са хоспитализирани 8 пациенти с Ковид-19 в инфекциозно и вътрешно отделение, които го карат сравнително леко, без сериозни усложнения. За една седмица през Спешно приемно отделение са преминали 14 човека, които са били с оплаквания и след тестване са се оказали положителни за Ковид-19. От тях 11 са постъпили в болница, а 3-ма не са пожелали и са на домашно лечение“, добави д-р Костов.

Общопрактикуващите лекари също констатират завишаване, макар и малко, на новозаразени пациенти с подварианта на „Омикрон”. „При мен ежедневно има по 2-3 позитивни пациенти. Най-вероятно има много повече, но поради липса на направления за безплатни тестове няма как да бъдат установени от нас“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Връщането на направленията за PCR тестове, издавани от личните лекари, а не само от специалисти, както е сега, ще ограничи разпространението на коронавируса, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. „Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите, които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора. Ковид не си е отишъл и няма намерение да си отива. България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи. Съдейки по положението в Западна Европа, пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на „Омикрон BA.5”. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65 на сто. Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава, че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5“,  отбеляза проф. Христова./струма бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *