Благоевград се превърна в епицентър на честванията, посветени на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев

България ЛЮБОПИТНО ТОП НОВИНИ

 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев бе отбелязана по особено тържествен начин в сърцето на Пиринска Македония – Благоевград. Президент и премиер, заедно, сведоха глава пред великия Гоце, пред непримиримия Делчев!


Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков бяха посрещнати в сградата на община Благоевград от домакина на днешното честване кметът Илко Стоянов. Първите мъже в държавата се включиха и във факелно шествие от Съдебната палата в Благоевград. Там бяха още областният управител Валери Сарандев, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, евродепутати, сред които Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Тържественото събитие по повод годишнината от рождението на националния ни герой уважиха още кметове на общини в Благоевградска област, депутати, представители на Неврокопската Света Митрополия, начело с Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, военни, духовници, културни и обществени дейци, както и граждани.


Шествието, което премина по улица „Тодор Александров“ завърши пред паметника на Гоце Делчев, разположен на площад „Македония“, където бяха построени военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград и представители на Регионално дружество „Традиция“ и Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“.


В свое слово по повод годишнината, домакинът Илко Стоянов каза, че трябва да помним историята си и да бъдем достойни наследници на Гоце Делчев и всички, които допринесоха за свободата на България. „Днес трябва с достойнство да погледнем назад във времето и с гордост да кажем, че помним имена като Гоце Делчев“, подчерта кметът на Благоевград.


Премиерът Кирил Петков пък заяви, че Гоце Делчев е един от най – великите революционери – герой, идеолог, практик на революцията. „Историята много хора казват, че трябва да се чете, да се знае, но не трябва да се забравя и това наистина е така. Историята също трябва да се разбира, а героите трябва да се почитат и да се разбират техните идеи и завети. Затова не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата, Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма, за него светът е единствено поле на културното съревнование между народите. Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма“, каза още той.


Министър – председателят допълни, че признателността ни към Гоце Делчев не е странна. „Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разлея нас хората, от двете страница на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади, училища на него“, попита той.


В словото си президентът Румен Радев добави, че в историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. „Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи“, каза той и посочи, че Гоце Делчев е точно такъв човек. „Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.


И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя“, допълни президентът Румен Радев.


Честванията по повод 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев завършиха с ритуал по полагане на цветя и венци и кратка програма, поднесена от емблемата на Благоевград – „Ансамбъл Пирин“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *