(НА ЖИВО)Ангел Кунчев:Възможно е от понеделник да се върнат маските в болниците и социалните заведения

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Очаква се днес медицинският съвет да преме новия национален план, в който са разписани възможните мерки. Те може да заработят още от понеделник. Това каза на брифинг Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор даде брифинг относно ковид мерките в страната.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, мерките са съвсем елементарни и леки – носене на маски задължитено само на опрделени места – лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика.

„Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предожение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции. На този етап маските в градския транспорт и магазините са перпоръчителни за най-засегнатите области“, заяви Кунчев.

Ако така върви темпът на нарастване на заболеваемостта от COVID-19, още другата седмица може да се разшири кръгът на местата, на които трябва да се носят маски. Възможни са и двата варианта – това да стане на национално ниво и на локален принцип, обясни доц. Кунчев.

„Единият вариант е сега да ги въведем за 5-6 области, които вече са пред другите, но ситуацията е много динамична и очаквам следващата седмица и други области да влязат в тази група. Така че е възможно да се вземе решение и те да бъдат директно национални“, каза главният държавен здравен инспектор.

Според него това няма да доведе до никакви затруднения нито за икономиката, нито за социалния живот, нито за туризма.

„Какво ще стане в бъдеще ми е трудно да кажа, защото броят на заболелите расте, но пък няма чак такъв ръст на броя на хората, които са настанени в болница. Много внимателно наблюдаваме ситуацията. Това, че расте броят е очевидно, така е в цяла Европа. Ако продължи вирусът да протича по-леко, както сега, последиците няма да бъдат толкова сериозни. Използвам момента да кажа, че всеки, който желае да се пази, няма нужда нито от планове, нито от заповеди, нито от контрол. Той може да носи маска навсякъде където прецени, да избягва местата, където се струпват много хора, да пази хигиена, да проветрява помещението. Това в летния период е достатъчно ефективна мярка, за да намали рязко предаването“, каза още доц. Кунчев.

Той обясни, че се работи за това общопрактикуващите лекари да могат да дават направления за бързи тестове. А неговото лично желание е не само да дават направления, но и да правят тестове на място. Според Кунчев РЗИ трябва да имат оперативната свобода, където се налага, да откриват специализирани отделения.

„С отпадането на извънредната епидемична обстановка отпаднаха доста мерки и това пречи на работата. Най-добрият начин е всеки, който не се чувства добре, максимално бързо, лесно, безплатно и достъпно да получи диагностика. Най-нормалното е това да става при неговия личен лекар с безплатен бърз тест. Най-добре е ако личният лекар може да даде направление за PCR тест, така че болният да не обикаля от кабинет на кабинет, а да получи още при първа среща с лекар своята диагноза и своето лечение.“

10 области в страната вече са с над 100 заразени на 100 000 души. В жълто вече са оцветени и Пловдив, и Разград.

Вчера от Министерството на здравеопазването направиха предложение личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид.

Експертите казват, че бързо ще стигнем до пик на заразата и бавно ще слизаме от него. Някакви допълнителни мерки на този етап няма. Картата на ковид, която здравното министерство използва, за да реши дали да затяга мерките, показва, че до пет дни още два региона ще влязат в Етап 1 на заразата. В този етап започват мерките, образователните институции например трябва да тестват веднъж седмично педагогическия и непедагогически в персонал, всякакви посещения в музеи и други институции, екскурзии и зелени училища се отменят./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *