Паралелката с английски и испански на ЕГ – Благоевград „закова“ най-висок минимален бал от 418 точки, при максимални 500

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Седмокласници с тройки по БЕЛ и математика приети да учат за програмисти, софтуерни и хардуерни науки, икономическа информатика, показва справка на РУО.

Най-висок минимален бал от 418 /при максимални 500 точки/ „закова“ паралелката с английски и испански на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград. За поредна година именно паралелката с профил „Чуждоезиков“  /АЕ- ИспЕ/ е най-желана в областта, като летвата за влизане се вдига. Така за учебната 2019/2020 г. най-високият минимален бал, тоест резултатът на последния влязъл, бе 375.8 точки, след това стигна до 397 точки, а миналата година бе 405 точки.

Висок остава и прагът от 382.5 т. за паралелката с английски и немски, немски с английски – 375,5 т. Ръст от 340 на 351,5 т. бележи и паралелката с френски и втори чужд език английски.

В ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, където приемът също е от 6 паралелки, или 156 осмокласници, най-високия минимален бал от 382,5 т. държи профил „Софтуерни и хардуерни науки“ с интензивно изучаване на АЕ, следва паралелката по природни науки – билогия и химия, с 362,25 т. и „Софтуерни и хардуерни науки“ с разширено изучаване на  АЕ – 351,5 т.

В другите три паралелки с профил „Математически“ най-високият минимален бал съответно е: 323.5 т., 284,75 т. и 275,25 т.

В Националната хуманитарна гимназия резултатът на последния влязъл в „Обществени науки“ с интензивно изучаване на испански език се е покачил на 330, при 322 м.г. Профил „Хуманитарни  науки“ е с 335 т. /при 334.75 м.г./, а най-високият минимален бал в „Предприемачество“ се качва от 303 на 322 т. В НХГ са единствените две паралелки в цяла Югозападна България с профил „Изуства“. Както „Струма“ писа, тази година на изпитите за проверка на способностите се явиха рекорден брой от 140 кандидат-гимназисти. 90 от тях се конкурираха за 26-те места в паралелката по изобразително изкуство и 40 за другите 26 бройки в музикалната паралелка. Че по-големият брой кандидати ще даде възможност „за отсяването“ и приемане на добри и мотивирани осмокласници, коментираха учители  от НХГ, още повече че такъв „наплив“ на млади художници не е имало през последните 20 години. Сега с излизането на първо класиране се вижда, че това действително е така и паралелката по  изобразително изкуство е с минимален бал от 328.75 т., а музиката с 264 т.

Високо ниво с минимален праг на влизане от 325 т. държи паралелката с билогия и химия на Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, а профил „Хуманитарни науки“ е с

305.5 т. В Земеделската гимназия в Сандански резултатът на последния влизащ в специалност

„Електронна търговия“ по професия „Организатор интернет приложения“ е 318.5 т. В паралелката с английски и френски на Профилираната гимназия в Петрич най-високият минимален бал е 300,25, а специалност „Икономическа информатика“ на Неврокопската гимназия „Димитър Талев” е с 294.5 т.

От справката, публикувана на сайта на Регионалното управление на образованието, е видно, че за поредна година не в едно и две училища/паралелки по профили и професии минималният бал е 30 т. Това е най-ниският  възможен резултат и означава, че кандидат-гимназисти с подобна успеваемост или не са се явили, или са изкарали двойки на националните външни оценявания по математика и български език и литература. Те участват в класирането с оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците. Минималният праг от 30 точки, приравнен по шестобалната система, е две оценки от по „Среден” /3/. Така на практика се оказва, че трудно изкласили седмокласници с тройки по БЕЛ и математика са приети да учат по професия

„Програмист“, „Софтуерни и хардуерни науки“,

„Природни науки“, „Икономическа информатика“, „Машини и ситеми с ЦПУ“…

От днес /13 юли/ до 15 юли включително е записването на приетите ученици на първо класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране. До 20 юли ще бъдат обявени списъците с приетите на второ класиране./струма.бг, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *