Депутатите започват обсъждания на проектозакони по Плана за възстановяване

ТОП НОВИНИ

Депутатите започват работа върху 2 от документите, свързани с европейско финансиране на страната. Това са необходимите стъпки, преди България да започне да усвоява средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Бюджетната комисия вече ги одобри. Става въпрос за Меморандума, подписан с ЕБВР и Споразумението с ЕК по Механизма за възстановяване и устойчивост.

По меморандума страната ни очаква подкрепа от Европейската банка при изпълнението на проекти с европейско финансиране до 2027 г. Вторият законопроект трябва да определи рамката и условията, които са договорени с Комисията са отпускане на средства по Плана за възстановяване.

По данни от министерството на финансите през есента се очаква страната ни да получи повече от 1 млрд. и 300 млн. евро.

Дотогава трябва да се приемат още редица законопроекти в НС. Затова и за оставащите дни до края на юли очакванията към парламента са много високи – коментира вчера президентът Румен Радев.

„В оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството – с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви той./бнт, сн: архив БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *