ПО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ! Ползвателите на минерална вода в Благоевград ще плащат отчетеното в разпределителната шахта количество, дори ако се повредят водомерите им

ТОП НОВИНИ

Ползвателите на минерална вода в община Благоевград ще плащат изразходваното количество, отчетено от водомерите в разпределителната шахта, дори ако водомерите при обектите им са повредени. Разпореждането е на Басейнова дирекция с цел правилна експлоатация и контрол на ценния природен ресурс и за да не се допуска нарушаване на обществения интерес.

За да се изпълни това условие от всички, които до момента ползват минерална вода от находища в общината, се налага местният парламент да включи допълнителното условие в издадените разрешителни за ползване на природния ресурс, както и в евентуалните бъдещи такива. По искане на Басейнова дирекция допълнението визира и надвишаване на разрешения годишен воден обем, което също ще се следи стриктно и ще се таксува.

Четири са действащите в момента разрешителни за водовземане на минерална вода в областния център на Пиринско. Оранжерията за зеленчуци на фирма „Грийн Хаус Груп“ с управител Генчо Митев има позволение да ползва 2 л/сек от находището при с. Зелен дол, като разрешеният годишен воден обем е 36 633 куб.м/година. Срокът е 15 г. и тече от 2017 г.

За минералната баня в центъра на Благоевград „Кристо 2008“ ООД е с право да ползва 0,5 л/сек и 15 292 куб.м/г. за 25 години, които изтичат през 2034 г. „Езерец“ ЕООД има разрешение за ползване на 1,09 л/сек, или 34 496,6 куб.м/г. за 20-годишен период, който тече от 2017 г. За спортния комплекс със закрит плувен басейн общината е получила разрешение да експлоатира 4 л/сек, или по 101 701,44 куб.м/г. до 2037 г.

Кметът Илко Стоянов внася в ОбС искането за измененията в четирите разрешителни за водовземане да се гласуват на предстоящата сесия в края на юли./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *